thewaytoahealthierme.blogg.se

2020-08-31
23:27:26

62. Sagan Om Isfolket - Längtan (bok 4/47)Yrja Mattiasdotter var tjock och klumpig och svårt missbildad av sjukdom. Folk gjorde narr av den fattiga flickan och kallade henne Tisteln. Yrja hade en stor sorg, hon var djupt och olyckligt förälskad i den rike och duktige Tarald, son till baronen Dag Meiden och Liv av Isfolket. Tarald hade dock bara ögon för sin vackra kusin Sunniva. På grund av det onda arvet skulle ett förhållande dem emellan bli ödesdigert...Åh nej
, nejnejnej!! Sunniva, Sols dotter har vuxit upp och blivit tonåring. Och hon blir förälskad i sin tremänning, också han från Isfolket. Tarald. Han är Dag och Livs son. Tengil inser det farliga i situationen och förbjuder dem alla att få barn inom släkten. Men, när han väl utger den ordern, så är det redan försent, hon är redan gravid. 

Och hon dör. Givetvis gör hon det. Vid födseln. Som alla andra mödrar till de fördömda, de som fått förbannelsen. Och ungen döps till Kolgrim. Kolsvart hår och grim betyder ful. Vilket hemskt och tragiskt namn egentligen. 

Silje är förresten sjuk, jag förmodar att det var både cancer och gas-garagan, eller, så som det heter på svenska, våt kallbrand. Han tänker på att det han egentligen borde göra är att kapa hennes ben, men eftersom dödligheten är så stor vid en sådan operation, vågar han inte göra det: han vill verkligen inte förlora sin älskade Silje. 

Asså, denna släkt, jag blir så otroligt förvirrad hur alla hänger ihop. Jag tror att jag kommer försöka hitta ett släktträd eller något liknande, som tillhör Silje och Tengil. Men, nu förstår jag vad mamma menar med att detta är hennes favorit böcker. Och nu inser jag också att det är från henne jag fått intresset för det övernaturliga ifrån. Om detta inte är nordisk fantasy, så vet inte jag vad det är. Underbart. ❤️
Men, när han hjälpt Kolgrim till världen och sett Sulliva dö, så häller han ner pulver av dödlig form i vinet, som både han och Silje dricker utav. Hon ovetande, han hoppfull. Allt Tengil vill, är att följa med Silje till det som väntar när döden hämtar dom. Och, då det enligt mig, inte finns en godare människa än Tengil, trots sitt onda arv, så är jag nästan helt säker på att dom får komma till samma himmelrike. 


Sagan Om Isfolket 
- Längtan 
7 timmar och 48 minuter
Poängmässigt 4/5