thewaytoahealthierme.blogg.se

2020-07-31
19:08:59

36. Harry Potter och dödsrelikerna (bok 7/7)
Med kissekatt som behöver tratt så håller jag mig hemma och förmodligen är det just därför som jag lyckades lyssna så mycket. Jag är en riktig hönsmamma, så jag stannar hemma med henne hela tiden tills tratten kan tas av. ❤️🐈Det sista sommarlovet för Harry Potter är snart slut och Harry väntar otåligt hos sin moster och hennes man. Medlemmarna från fenixorden ska som planerat komma och hämta honom och föra honom till en säker plats. Utan att Voldemort och hans anhängare får reda på vart han tar vägen.

Men när han väl kommer till säkerhet, vad ska han då göra? Hur ska han kunna utföra den livsfarliga och näst intill hopplösa uppgiften som professor Dumbledore har gett honom? Vid 17 års ålder bli man "myndig" i trollkarlsvärlden. Det innebär att Harrys skydd försvinner och Voldemort kommer lyckas spåra Harry. Och, trots att de verkligen inte gjort sig förtjänta av det, så utför Harry en sista hedersgärning för sin moster, hennes man och deras son. Han ordnar så att de får det allra bästa beskydd som dom kan få, för att lyckas hålla sig borta från Voldemort och hans tortyr och hämnd begär.  Ända in i slutet så visar de hat och förakt mot Harry och "hans sort". Äckliga jävla karaktärer. 

Efter den planerade räddningen av Harry, där 5 stycken personer som är över 17 år och som är medlem i fenixorden klär ut sig till Harry och flyger iväg på kvastar, tentraler och hippigriffer för att ta honom till Rons föräldrars hus.

Voldemort och hans anhängare är förberedda på datumet och tiden, men de blir förvirrade av att se så många Harry i luften. Efter mycket om och men så duellerar den riktige Harry med Voldemort igen och han lyckas nätt och jämnt ta sig bort från honom med Hagrids hjälp. Den scenen är helt underbart beskriven av J.K Rowling. 

George, en av Rons bröder däremot är inte alls lika tursam som Harry då han får sitt öra avslitet av en förhäxning som Snape kastar på honom (av misstag). När de kommer fram till keåkboet, Rons familjs hus, och de alla samlas kring George så är det de första han säger till sin tvillingbror, Fred, att: "jag vann iallafall, trots att det var en förlust. Det enda jag fick kvar var en ettöring. Fattar du, Fred?! En ettöring!" och så skrattar dom. 🤣 Herregud. Böckerna hade verkligen inte varit lika bra om inte tvillingarna hade existerat. Dom ger hela serien ett humoristiskt lyft, en glimt av solsken i allt mörker. Det är underbart. ❤️🤣

Öhm.. J.K Rowling beskrev Nagini (Voldemorts orm) och hur hon hade beslagtagit en gammal häxas kropp.. Men det är en av de få saker som man bara riktigt förstår och kan leva sig in i om man ser filmen.. För i boken förlorar man lite fokus på allt det där andra som existerar runtomkring. I filmen så fokuserar dom på hur häxans ansikte "smälts bort" och upp stiger ormen från hennes kropp.. Och jag förstår verkligen att det måste vara jätte jätte JÄVLIGT svårt att beskriva en sådan sak i ord. 

En sak som jag inte riktigt kan förstå, är hur J.k Rowling kan ta upp så mycket mörker och tabubelagda saker och incidenter i dessa böcker, men ändå inte riktigt prata klarspråk om det. Främst så talar jag om Dumbledores syskon, Aberforth och Adriana. 

Aberforth har enligt många i boken "haft abnormala relationer till getter". J.K Rowling har senare erkänt att han haft sexuellt umgänge med dessa stackars djur. Fruktansvärt äckligt.

Yttre folk som inte kände familjen Dumbledore så väl trodde att Adriana var en ynk (icke magisk i en magisk familj) och att hon gömdes hemma av sin mor och bröder efter att pappan i familjen hamnat i Azkaban för att han attackerat omagiska tonåringar. 

Men vi får höra om vissa händelser av Aberforth, som förklarar att barnen hans far attackerade, var barn som utfört en sådan fruktansvärd handling på hans syster för att dom sett henne utföra magi. De ville skrämma det lilla missfostret. Och det gjorde dom. Deras handlingar fick Adriana att vägra sin egen magi.


 J.K Rowling berättar dock inte ingående vad det är som hänt Adriana.. Men de allra flesta vuxna som läser böckerna idag förstår precis vad det är som har hänt. Hon blev antingen våldtagen eller sexuellt utnyttjad av dessa pojkar. Och hon var bara 7 år när det hände. Naturligtvis sätter det sina spår. 

Men som jag sade, jag förstår inte riktigt varför förfatrarinnan inte pratar klarspråk. Det är en mörk serie, Harry Potter. Och om det varit idag, och jag själv hade haft barn, hade jag inte tillåtit dem att läsa dessa böcker förrän de är uppemot 11 års ålder. Jag kan själv inte påstå att denna serie fantastiska böcker är ämnade till barn. På grund av allt mörker. Det sker saker som kan få vem som helst att få mardrömmar. 


Fred dör. Fred. Rons äldre bror, Georges tvilling. Lupin likadant, och hans fru, Tonks. Deras nyfödde son är alltså helt föräldralös när sista kapitlet stänger boken. Snape dör också. Nagini (ormen) dödade honom på Voldemorts order. 

Och jag känner att Snapes död var så onödig. Hemskt att de som dör faktiskt gör det, men just Snapes död och allt det hat som Harry kände mot honom.. Hemskt.. 

Snape stod på Dumbledores sida, hela tiden sedan mordet på Lilly Potter, Harrys mamma. Även när Voldemort återvände till en levande form så stod Snape på Dumbledores sida. Och han visade det inte för någon alls, över huvud taget, så alla trodde ända in i slutet att Snape stod på Voldemorts sida. Men som tur är berättar Snape sanningen för Harry, genom att ge honom sina minnen.

 Han mördade inte Dumbledore, han hjälpte en gammal, döende man att dö för att skona Draco Malfoy som Voldemort hade valt ut i ren hämnd och bitterhet till att döda Dumbledore. Draco var bara 17 år. Bara ett barn. Och Dumbledore fick Snape att lova honom döden,vilket han gav honom på hans order när Dumbledore sade: "snälla."

 Och, att trotsa mörkrets herre, att rakryggad stå framför honom och ljuga honom rätt i ansiktet.. Var ett hjältemod som inte ens en sann Griffindor hade klarat av.

 Och det tyckte förmodligen Harry också, för den finaste gest han någonsin gjort var att ge sin yngste son Snapes förnamn, Severus, som hans andranamn tillsammans med Lupin och hans tilltalsnamn är Albus. Alltså Albus, Severus, Lupin. Och Albus efter Dumbledore såklart. Jag får rysningar i hela kroppen av den sista scenen i boken. Och den slutar på ett perfekt sätt. Ett riktigt avslut, där inga efterföljande böcker behövs. 

Just därför irriterar det mig något så fruktansvärt att J.K Rowling faktiskt gett ut en bok till i serien. Visserligen säger hon att det är en bok på sidan om serien, fristående, men det är svårt att tänka sig så när det handlar om Harrys barn. 🙈Jag kommer garanterat inte att läsa den. Inte nu. Inte på mycket länge. För jag tycker att det slut vi fick var perfekt. Och bara tanken på att Voldemort haft sex och gjort sig ett "kärleksbarn" med Bellatrix gör mig illamående och äcklad. Jag behöver väl knappast förklara varför. Eller hur?! Nu till mina teorier.. 

Vi tar först och främst anledningen till att jag är säker på att Voldemort är kannibaler. I början av den här boken så får vi oss en titt i hans vardagliga liv där han planerar att döda Harry Potter en gång för alla. Det finns en fånge bland han och hans följare, som hänger i taket ovanför dom. Hon är lärare på Hogwarts och lär ut mugglarstudier. Det vill säga, det ämne som Voldemort hatar allra mest. Hon vill att mugglare (icke magiker) och trollkarlar ska para sig för att inte renblodiga trollkarlar ska ta över då dom trots allt är inavlade. Och Voldemort torterar henne, skrattar och i slutet av scenen så säger han till sin orm: "Middag, Nagini". 

Och, den som sett mystiska vidunder och grinderwald, vet att Nagini en gång var människa. En människa som kunde förvandlas till en orm. Då, även om hon nu är orm på heltid, så är det iallafall kannibalism, eftersom hon trots allt var född till människa. 

Många, för många av kropparna till Voldemorts offer, hittas inte, alls, över huvud taget. Och med spådom och häxkonst så borde det vara möjligt.. Om han inte äter sina offer så att säga. Då skulle ingen spårningsruna hitta dom. Som monsterögat exempelvis, det enda de hittade efter honom var hans porslinsöga. Som hittas av Harry på ministeriet. 

Och sedan så har vi Voldemorts allra närmaste anhängare, de som blint följer honom var han än går.. MEN.. Även dom är livrädda för att förarga honom. Jag tror inte att det är hänsynslösheten till att döda som gör dom så rädda för honom... Utan jag tror att deras rädsla är på grund av hur han behandlar de som redan är döda... Och som om inte det vore nog, så kallas ju Voldemorts anhängare för dödsÄTARE. 

Och... Slutliga poängen är att J.K Rowling inte förnekar eller bekräftar teorierna, trots att hon många många gånger blivit ställd just denna fråga. Och vad säger då hennes tystnad..? Sanningen. 

Den andra teorin jag har är att Voldemort är lite baserad på Adolf Hitler. Ni kanske undrar hur jag kan tro det? Alltså, Voldemort är halvblod, hans mamma var häxa, hans pappa var icke magisk. Hitlers mamma var "renblodig", Hitlers pappa var jude. 

Voldemort hade ett märke som signalerade honom, som var hans sätt att kunna se vilka som var hans anhängare. En döskalle. Hitler hade också ett märke. Ett märke som var som ett bevis att människor som bar det delade hans politiska åsikter. Det bakåtvänd solkorset. Hakkorset, som det kallas för nazisterna. 

Voldemort dödar icke-magiska och de som fötts i en icke-magisk familj. Han dödar även de som står i hans väg. Utan samvete. Utan att känna någon ånger över det han gjort. Hitler dödade judar och de som stod i hans väg mot makten. Utan samvete. Utan ånger. 

Jag tycker att likheterna i det jag beskrivit förklarar anledningen till att jag tror detta. Eller hur? 


Men, det är svårt att hitta någon annan bok eller serie som är lika jävla bra och välskriven som Harry Potter böckerna. Jag kan nörda om det i timmar och timmar igen utan att bli less. Så nu känns det faktiskt lite jobbigt att detta är sista boken. 🙈🤣❤️


Harry Potter och dödsrelikerna
26 timmar och 54 minuter
Poängmässigt 5/5

Seriens poäng blir 6/5.
Den är helt jävla underbar och SÅÅÅ läsvärd!